یکی از واژه هایی که در چند سال اخیر با رواج چشمگیر اینترنت بکار گرفته می شود واژه سایبر لوفینگ می باشد که از دو بخش؛ لوفینگ و سایبر تشکیل شده است. لوفینگ از واژه لوفر نشأت می گیرد و به شخصی اشاره دارد که از وقت خود به درستی بهره نبرده و آنرا هدر می دهد، همچنین واژه سایبر پیشوندی برای علم رایانه بوده و به ابزارهای آن اشاره می کند. این واژه در اواسط سال 2002 با انتشار مقاله ای توسط ووین کی جی لیم، از دانشگاه ملی سنگاپور در محافل علمی مطرح و با رواج اینترنت بین مردم و ظهور و بروز دستگاه های ارتباطی، بیشتر به کار گرفته شد.
یاسر استادحسین، روزنامه سایه، شماره 617، 26 فروردین ماه 94
افرادی که این واژه به آنها اطلاق می شود افرادی هستند که بدون هدف، به پرسه زنی در اینترنت می پردازند که متأسفانه بخشی از این افراد را شاغلینی تشکیل می دهند که در محل کار و در زمان فعالیت در سازمان یا شرکت به این امر مبادرت می ورزند. در چند سال اخیر تحقیقات بسیاری بر روی پرسه زنی اینترنتی بین کارمندان صورت گرفته که از آن دست می توان به مقاله ای با عنوان "رایانه ها در رفتار انسان"، به قلم کوین اسکِو و همکاران، اشاره کرد که در سال 2014 منتشر گردید. آنها در مقاله خود به این مسئله اشاره می کنند که گرچه اینترنت امکاناتی را برای کاربران فراهم می کند اما روشی نیز برای فرار کارکنان از انجام کار می باشد. این مقاله به تفصیل با ذکر دو نمونه در خصوص خودکنترلی و پرسه زنی اینترنتی کارمندان، تحقیقاتی را بر روی 429 فرد انجام داد. همچنین در تحقیقی که از سوی سایت
bizshifts-trends.com
در نوامبر 2014 منتشر شد برخی از مؤلفه های پرسه زنی اینترنتی عنوان شد که عبارت بودند از؛ چک کردن ایمیل های شخصی، فعالیت در شبکه های اجتماعی و قراردادن مطلب، بازی های رایانه ای، مشاهده فیلم ها، خریدهای اینترنتی، مدیریت امور مالی شخصی، جستجو برای کسب شغل و ... که 30درصد از این افراد اعتراف بر آن داشته اند که برخی از کارهایشان خلاف سیاست های سازمانی خود بوده است. همچنین در این مقاله طی تحقیقی آورده شده است که 77درصد از افراد حساب کاربری فیس بوک خود را حین کار چک می کنند، همینطور از بین افرادی که قصد ازدواج داشته اند 77 درصد عنوان نموده اند که ساعت ها زمان خود را در محل کار به برنامه ریزی جشن ازدواج خود مشغول بوده اند، 49 درصد از مردم در فصل تعطیلات حین کار به خریدهای آنلاین مشغول می باشند و 20 درصد از مردها به این مسئله اعتراف نموده اند که سایت های غیراخلاقی در محل کار مشاهده کرده اند، 4 درصد از مردها نیز عنوان نموده اند که از یک تا دو ساعت در روز را در محل کار خود به بازی مشغول بوده اند. در مقاله دیگری با عنوان "سایبرلوفینگ افول بهره وری" که در فوریه 2013 در سایت
cutimes.com
منتشر گردید به این نکته اشاره داشت که بین 60 الی 80 درصد از کارمندان در محل کار خود هنگام کار با اینترنت به اموری می پردازند که هیچ ربطی به کارشان نداشته که این به معنای افول بهره وری می باشد.
روند رو به رشد سایبر لوفیک باعث ایجاد برخی نرم افزارهای نظارتی و کنترلی در محیط کار بر روی فعالیت های اینترنتی کارکنان گردیده است، اما زمانی هم که اینترنت در محل کار مسدود و یا تحت نظارت شدید قرار گیرد همچنان نمی توان با اعمال اینگونه سیاست ها از ارتقاء بهره وری کارمندان سخن گفت چرا که ابزارهای نوینی همچون گوشی های تلفن همراه هوشمند و تبلت های شخصی در دسترس بوده و با اعلام حریم خصوصی افراد، کارفرماها از کنترل کارکنان خود عاجز می شوند.
از این رو است که برخی از کارشناسان با رواج شبکه اجتماعی تحت تلفن همراه وایبر واژه وایبرلوفینگ را مطرح نمودند. همه آنچه که برای بازدارندگی کارکنان و ارتقاء سطح بهره وری و سایبر لوفینگ در محیط کار بین متخصصان آی تی مطرح می گردد اعمال سیاست های کنترلی سخت گیرانه می باشد که به نظر نمی آید مثمر ثمر واقع گردد. اما شاید آنچه که بتوان به عنوان یک راهکار برای عبور از سایبرلوفینگ بیان نمود، در گفتارهای کارشناسان مدیریتی یافت، که سازمان های سالم را مورد بررسی قرار می دهند. آنها سازمانی را سالم می انگارند که کارکنان به آن سازمان دارای حس تعلق بوده و از دلبستگی به کار برخوردار می باشند. در این سازمان ها دیدگاه کارکنان به اجرای وظایف شغلی خود تنها یک نگرش اداری نسبت به کار نمی باشد بلکه کارکنان وظایف و مسئولیت های خود را فراتر از ساختار و سلسله مراتب سازمانی می پندارند.
از این رو در صورتی که تمایل دارید سایبر لوفینگ از بین کارکنان شما رخت بر بندد به رضایت شغلی، خلاقیت، سودآوری، رشد، وفاداری سازمان و ... در بین کارکنان اهمیت داده و از مشارکت آنها در مسائل مدیریتی سازمان غافل نگردید.