طبق آمار منتشر شده در سال 2022، صنعت فناوری 35 درصد از کل بازار را تشکیل می دهد و به طور پیوسته در حال رشد است. آمار منتشر شده از سوی مؤسسه bdc که در توسعه کسب و کارها در کانادا فعالیت می نماید، نشان می دهد که نرخ رشد صنعت فناوری برای سال 2022 برابر 5.3 درصد بوده است. بیش از 500 هزار شرکت فناوری به تنهایی در ایالات متحده وجود دارد که بالغ بر 6600 شرکت تنها در سیلیکون ولی مستقر هستند. تقریباً هر شرکتی صرف نظر از اینکه در ابتدا در کدام صنعت است، به یک شکل به شرکت های فناوری وابسته است. در ادامه مروری بر 5 شرکت برتر فناور در دنیا براساس 4 معیار؛ فروش، دارایی، سود و ارزش بازار را مورد بررسی قرار می دهیم.
![]() |
روزنامه سایه / / یاسر استادحسین
مروری بر پنج شرکت تأثیرگذار در حوزه فناوری های جدید
یاسر استادحسین
اشاره
طبق آمار منتشر شده در سال 2022، صنعت فناوری 35 درصد از کل بازار را تشکیل می دهد و به طور پیوسته در حال رشد است. آمار منتشر شده از سوی مؤسسه bdc که در توسعه کسب و کارها در کانادا فعالیت می نماید، نشان می دهد که نرخ رشد صنعت فناوری برای سال 2022 برابر 5.3 درصد بوده است. بیش از 500 هزار شرکت فناوری به تنهایی در ایالات متحده وجود دارد که بالغ بر 6600 شرکت تنها در سیلیکون ولی مستقر هستند. تقریباً هر شرکتی صرف نظر از اینکه در ابتدا در کدام صنعت است، به یک شکل به شرکت های فناوری وابسته است. در ادامه مروری بر 5 شرکت برتر فناور در دنیا براساس 4 معیار؛ فروش، دارایی، سود و ارزش بازار را مورد بررسی قرار می دهیم.
1. شرکت اپل
به جرأت می توان گفت که بزرگترین غول فناوری شرکت اپل می باشد که ارزش بازار آن به بیش از 2640.32 میلیارد دلار می رسد. بیش از 164 هزار نفر در این شرکت مشغول به کار هستند و طبق آمار منتشر شده در سال 2021 درآمد سالانه اپل 365.817 میلیارد دلار گزارش شده است. طبق گزارش پایان سال مالی این شرکت در 25 سپتامبر 2021، اپل دارای 351 میلیارد دلار دارایی می باشد، همچنین کل بدهی ها آن برابر 287.91 میلیارد دلار و کل حقوق صاحبان سهام آن برابر 63.09 میلیارد دلار است.
این شرکت در 1 آوریل 1976 توسط استیو جابز، استیو وزنیاک، و رون وینترتون در کوپرتینو، کالیفرنیا تأسیس شد. در دهه 1980، اپل و مایکروسافت شروع به رقابت در بازار رایانه های شخصی کردند.
این دوره از رقابت به نام "جنگ تبلتها" (War of the GUIs) شناخته میشود. اپل با محصولاتی مانند مکینتاش و مایکروسافت با ویندوز تلاش میکردند تا بازار را به تسخیر خود درآورند. اپل همچنان در دنیای تکنولوژی نقش بزرگی ایفا میکند و محصولاتی همچون آیفون 15، آیپدها، مکبوکها و دیگر دستگاهها را به بازار عرضه می نماید.
2. شرکت آلفابت
در سپتامبر 1998، لری پیج و سرگی برین، دو دانشجوی دانشگاه استنفورد، گوگل را به عنوان یک موتور جستجوی اینترنتی کوچک تأسیس کردند. سپس با گذر زمان، گوگل به یکی از معروفترین و پراستفادهترین موتورهای جستجوی اینترنتی تبدیل شد. پس از بازسازی گوگل در سال 2015، شرکت آلفابت تاسیس شد و شرکت مادر کسب و کارهای گوگل شد. آلفابت به عنوان شرکت مادر برای گروه متنوعی از شرکتهای فعال در زمینههای مختلف فناوری، از جمله گوگل، ایکس(یوتیوب)، Waymo(شرکتی به منظور توسعه تکنولوژی خودروهای خودران)، Calico(شرکت داروسازی به منظور تحقیقات در حوزه زیستشناسی و علوم زیستی) ، Verily(شرکت توسعه تکنولوژیهای پزشکی و تشخیص بیماریها)، Nest Labs (شرکت تولیدکننده تجهیزات خانههوشمند)،Jigsaw (شرکت توسعه ابزارها و تکنولوژیهای مبارزه با انتشار محتوای تبعیض آمیز در فضای اینترنت)، Chronicle (شرکتی به منظور فعالیت در امنیت سایبری و تحلیل دادههای امنیتی)،Capital G (یک صندوق سرمایهگذاری ونچرکپیتال که به سرمایهگذاری در شرکتها و استارتاپهای فناوری میپردازد) و دیگر شرکتها شناخته میشود. شرکت آلفابت ارزش بازاری در حدود 1581.72 میلیارد دلار را به خود اختصاص داده است. طبق آمار منتشر شده در سال 2021 آلفابت یک شرکت چندملیتی با درآمد سالانه 257.637 میلیارد دلار می باشد و بیش از 186 هزار کارمند در این شرکت فعالیت می نمایند. همچنین کل داراییهای موجود در ترازنامه این شرکت تا ژوئن 2023 برابر 383.04 میلیارد دلار ارزیابی شده است.
3. شرکت مایکروسافت
مایکروسافت در 4 آوریل 1975 توسط بیل گیتس و پل آلن تأسیس شد. مایکروسافت با توسعه نرمافزارهایی برای کامپیوترهای شخصی از جمله نسخههای مختلفی از زبان برنامهنویسی بیسیک (BASIC) به معروفیت رسید. در سال 1980، مایکروسافت توافقی با IBM بست و سیستمعامل MS-DOS را برای کامپیوترهای شخصی IBM PC توسعه و ارائه کرد. این توافق باعث شد MS-DOS به سیستمعاملی بسیار موفق برای کامپیوترهای شخصی تبدیل شود. مایکروسافت در سال 1985 ویندوز (Windows) را معرفی کرد، که یک سیستمعامل گرافیکی برای کامپیوترهای شخصی بود. ویندوز به مرور زمان توسعه یافت و نسخههای مختلفی از آن منتشر شد. دیگر محصولات معروف این شرکت عبارتند از آفیس، ابرمحاسبات(Azure)، گیمین (Xbox)، مرورگر اینترنت اکسپلورر (Internet Explorer)و تکنولوژیهای جدید مانند هولولنز (HoloLens) و واقعیت مختلط(Mixed Reality). در دهه 1990، مایکروسافت با مشکلات قانونی مختلفی مواجه شد، از جمله دعاوی ضدکارتلی در ارتباط با سیستمعامل ویندوز. این دعاوی در نهایت به توافق بین طرفین منجر شدند. مایکروسافت با ارزش بازاری در حدود 2054.37 میلیارد دلار و با دارا بودن 221 هزار کارمند نقش بسیار مهمی در توسعه نرمافزارهای رایانه ای و سیستمعاملها در طی 4دهه اخیر داشته است. طبق گزارش سایت رسمی این شرکت کل دارایی های مایکروسافت تاکنون برای سال 2023 برابر 411.976 میلیارد دلار بوده است که 12.92 درصد افزایش نسبت به سال 2022 داشته است. همچنین کل دارایی مایکروسافت برای سال 2022برابر 364.84 میلیارد دلار بوده است که 9.31 درصد نسبت به سال 2021 افزایش را نشان می دهد.
4. شرکت آمازون
شرکت آمازون یکی از بزرگترین و باارزشترین شرکتهای جهان در زمینه تجارت الکترونیکی و خدمات ابری است. این شرکت در تاریخ 5 ژوئیه 1994 توسط جف بزوس در سیاتل، واشینگتن تأسیس شد. او ابتدا این شرکت را به عنوان یک فروشگاه آنلاین کتابهای الکترونیکی آغاز کرد. اولین محصول غیرکتابی آمازون یک دیویدی به نام "آبیری" (Amazon River)بود. آمازون به توسعه فروشگاه آنلاین خود ادامه داد و محصولات متنوعی از جمله لوازم الکترونیکی، لباس و پوشاک، اسباب بازیها، لوازم آشپزخانه، و سایر کالاها را به فروش میرساند.
آمازون در سال 2006 خدمات ابری (Cloud Computing) با نامAmazon Web Services (AWS) را معرفی کرد. AWS به سرعت به یکی از بزرگترین و مهمترین خدمات ابری در جهان تبدیل شد و برای شرکتها و توسعهدهندگان امکان اجرای برنامهها و ذخیرهسازی دادهها در ابر را فراهم آورد. آمازون به سرعت فروشگاههای آنلاین خود را به بازارهای جهانی گسترش داد و شعار "جهانی شدن" (Globalization) را به خود اختصاص داد به گونه ای که بیش از 1 میلیون و ششصد هزار نفر هم اکنون در این شرکت فعالیت می نمایند. این توسعه به ویژه در زمینه خدمات AWS نیز مشهود است. آمازون با خدماتی همچون Amazon Game Studios و خدمات استریمینگ مانند Twitch که در سال 2014 خریداری شد نیز در صنعت بازیهای ویدئویی حضور پیدا کرد. این شرکت ارزش بازاری درحدود 1468.4 میلیارد دلار دارد.
براساس گزارش سایتMacrotrends.net کل دارایی های آمازون برای سه ماهه منتهی به 30 ژوئن 2023، برابر 477.607 میلیارد دلار می باشد که نسبت به مدت مشابه سال قبل 13.79 درصد افزایش داشته است. همچنین کل دارایی های آمازون برای سال 2022 برابر 462.675 میلیارد دلار بوده است که 10.02 درصد افزایش نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن را نشان می دهد.
5. شرکت سامسونگ
سامسونگ در تاریخ 1 مارس 1938 توسط لی بیونگ چول در دائهگو، کره جنوبی تأسیس شد. در آغاز، سامسونگ به عنوان یک کارخانه کوچک تولید محصولات زراعی شروع به کار کرد. در دهههای 1950 و 1960، سامسونگ به توسعه در زمینههای مختلف اقتصادی مانند مخابرات، تولید تجهیزات الکترونیکی، و تجارت بینالمللی پرداخت اما در دهه 1970، به طور جدی وارد صنعت الکترونیک شد و تولید محصولاتی مانند تلویزیونها، یخچالها، و دیگر دستگاههای خانگی را آغاز کرد. سامسونگ ورود موفقی در صنعت نیمههادی و تولید تراشههای الکترونیکی داشت و به یکی از بزرگترین تولیدکنندگان تراشهها در جهان تبدیل شد. این شرکت در دهه 1990 به توسعه تلفنهای همراه پرداخت و به یکی از رقبای اصلی در صنعت تلفن همراه تبدیل شد. سری گلکسی (Galaxy) از تلفنهای همراه سامسونگ به شهرت جهانی دست یافت. سامسونگ اکنون به تولید و گسترش تلویزیونهای هوش مصنوعی و تکنولوژیهایی مانند QLED و OLED پرداخته است. امروزه، سامسونگ به یک شرکت چند ملیتی با دفاتر و تسهیلات تولید در سراسر جهان تبدیل شده و محصولات و خدمات خود را به بازارهای جهانی عرضه میکند.
به گزارش شبکه خبری CNBC در سال 2019 این شرکت بیش از 320 هزار کارمند داشته است. این شرکت ارزش بازاری در حدود 367.26 میلیارد دلار دارد که کل داراییهای موجود در ترازنامه این شرکت تا ژوئن 2023 برابر 338.60 میلیارد دلار می باشد.